Artur Dyczko zmienił stanowisko w zarządzie JSW
22.01.2020r. 05:19

Rada nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej we wtorek, 21 stycznia, podjęła decyzję o powierzeniu Arturowi Dyczce stanowiska zastępcy prezesa zarządu JSW ds. technicznych i operacyjnych X kadencji - poinformowała spółka w komunikacie.

Artur Dyczko dotychczas był zastępcą prezesa ds. strategii i rozwoju, a po odwołaniu Tomasza Śledzia ze stanowiska wiceprezesa ds. technicznych, powierzono mu także zarządzanie tym obszarem działalności spółki.

Wcześniej rada nadzorcza spółki dokonała zmian w "Regulaminie Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA" zmieniając nazwy stanowisk: zastępca prezesa zarządu ds. technicznych na zastępca prezesa zarządu ds. technicznych i operacyjnych oraz zastępca prezesa zarządu ds. strategii i rozwoju na zastępca prezesa zarządu ds. rozwoju. Na ostatnie stanowisko został ogłoszony konkurs.

Artur Dyczko był wiceprezesem JSW ds. strategii i rozwoju od 4 lipca 2019 r. Stanowisko to zajmował także od 9 sierpnia 2017 r. do 10 stycznia 2019 r.
Jest doktorem nauk technicznych Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie, absolwentem Wydziału Górniczego AGH na kierunkach: Technika Podziemnej Eksploatacji Złóż oraz Zarządzanie i Marketing. Ukończył również studia podyplomowe na Uniwersytecie Jagiellońskim na kierunku Zarządzanie Zasobami Ludzkimi oraz Geologia Górnicza na Wydziale Geologii Geofizyki i Ochrony Środowiska Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Swoją karierę zawodową rozpoczął w 1999 r. w branży wydobywczej i zatrudniony był w KGHM Polska Miedź SA O/ZG Rudna gdzie pracował do 2001 r. w ruchu zakładu górniczego, kolejno przechodząc wszystkie szczeble od stanowiska stażysty aż do osoby średniego dozoru górniczego. Od 2002 r. zatrudniony na stanowisku asystenta w Instytucie Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Od lipca 2016 r. zatrudniony w JSW na stanowisku pełnomocnika ds. restrukturyzacji, a następnie dyrektora Biura Strategii i Rozwoju oraz pełnomocnika zarządu ds. produkcji JSW. Od sierpnia 2017 r. do stycznia 2019 r. pełnił w JSW funkcję zastępcy prezesa zarządu ds. strategii i rozwoju, a ostatnio pełnomocnika zarządu ds. strategii i rozwoju spółki. 4 lipca 2019 r. ponownie objał to stanowisko.

Jest autorem i współautorem wielu prac badawczych, ekspertyz, opinii, projektów wdrożeniowych oraz publikacji naukowych w obszarze górnictwa. Posiada bogate doświadczenie w zakresie budowy strategii firm wydobywczych oraz budowania ich wartości.