Dwóch kandydatów na stanowisko wiceprezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej ds. handlu
27.02.2020r. 19:26

Dwóch kandydatów ubiega się o stanowisko wiceprezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) ds. handlu - poinformowała PAP przewodnicząca rady nadzorczej spółki prof. Halina Buk. Rozmowy kwalifikacyjne, po których rada ma zdecydować o wyborze wiceprezesa, zaplanowano na 5 marca.

W czwartek minął termin zgłaszania kandydatów w ogłoszonym 12 lutego postępowaniu kwalifikacyjnym, mającym wyłonić nowego członka zarządu JSW, odpowiedzialnego za sprawy handlowe. Zastąpi on odwołanego w lutym ze stanowiska Rafała Pasiekę.

Rozmowy kwalifikacyjne zaplanowano na 5 marca w siedzibie spółki w Jastrzębiu-Zdroju. O wyborze wiceprezesa zdecyduje rada, której przewodniczy ekonomistka prof. Halina Buk.

12 lutego br. rada nadzorcza JSW odwołała ze stanowiska wiceprezesa JSW ds. handlu Rafała Pasiekę, nie ogłaszając publicznie przyczyn takiej decyzji.
W tym samym dniu rozstrzygnięto konkurs na stanowisko wiceprezesa JSW ds. rozwoju, którym został Tomasz Duda, związany wcześniej m.in. z Polską Grupą Górniczą i spółką Tauron Wydobycie. O funkcję wiceprezesa odpowiedzialnego za rozwój spółki ubiegało się pięciu kandydatów.

Na powołanie dwóch nowych wiceprezesów - ds. sprzedaży oraz ds. strategii i nadzoru właścicielskiego - czeka obecnie, podobnie jak JSW, także inna spółka węglowa - Polska Grupa Górnicza. Termin zgłaszania kandydatów w konkursach na oba stanowiska minął 4 lutego, a rozmowy kwalifikacyjne odbyły się 17-19 lutego. Decyzja o wyborze wiceprezesów ma zapaść w najbliższym czasie. Według nieoficjalnych informacji o dwa stanowiska ubiegało się 10 osób. O wyborze zdecyduje rada, której przewodniczy ekonomista prof. Jan Wojtyła.